Defter
Herkesin daha çocuk yaşta tanıştığı; üzerine karalamalar yaptığımız, resimler çizdiğimiz, bazen müzik notaları yerleştirdiğimiz, notlar aldığımız, öğrenciliğimizin her döneminde ödev yaparken bizi yoran, bir araya tutturulmuş kağıt yapraklarıdır.
Bir kapak içerisinde bütünleştirilmiş, genellikle 70 gr kağıda ve işlevine göre baskısız veya çizgili, kareli, müzik portesi gibi baskıların yer aldığı kağıtlardan oluşan defterlerin, kullanım yerine göre veya prestij amaçlı olarak iç sayfalarının basımında 80-120 gr arası değişen kalınlıklarda 1. hamur, mat kuşe veya enzo kağıtlar kullanılır.
Promosyon ürünü olarak da yaygın kullanımı olan defterlerin standart küçük boy olanları 17×24 cm; harita metod olarak adlandırılan büyük boyları ise 21×29,7 cm (A4) ölçüsündedir. Defterlerin kapak baskılarında 250-400 gr arası değişen kalınlıklarda kuşe, amerikan bristol, japon bristol, özel dokulu fantazi kağıtlar ya da plastik malzemeler kullanılmaktadır. Tel dikiş yöntemi genel kabul görmüş mücellit uygulamasıdır. Ancak spiralli veya her bir sayfanın rahat koparılmasını sağlayan yandan perforajlı, sıcak tutkallı geçme kapak defter tipleri de mevcuttur.
Karton kapaklı defterlerde kapakların aşınmasını önlemek için mat veya parlak selefon kaplaması uygulanır. Kurumsal reklam amacıyla dağıtılan defter kapaklarında kısmi lak, dokulu selefon, gofre, altın veya gümüş varak baskı teknikleri ya da özel kesim uygulanarak, defterler şık bir forma dönüştürülebilir.